Kanapé Railways

Modellvasút építéshez szükséges dolgokat tárolok itt, ha elvesznének a bookmarkjaim, amikor legközelebb formattálom a firefoxomat.

Friss topikok

  • r.: Emlékbázis Kft-nél szintén. (2008.12.07. 03:57) Vizesmatrica

Linkblog

Műgyanta

2007.08.05. 21:20 Kanapé2

Szia gmarc

aránylag könnyen lemásolhato föleg egy ilyen egyszerü modell. Kell hozzá egy ugynevezett normális hömérsékleten vulkanizálodo kaucsukot szerezni (több néven árulják különbözö kereskedelmi házak). Ez egy nagyon sürü gumi alapanyag, amihez katalizátort kell adagolni, hogy elinduljuon a vulkanizácio.

Készits a modellhez egy kicsivel nagyobb, szép dobozt (a gumi elég drága, tehát nem árt sporolni a térrel). Ragaszd be a modell minden ablakát - belülröl, majd a doboz aljára kenyj egy nagyon vékony gyurmaréteget - simitsd el, hogy ne legyen magasabb 1-2 mm-nél. Erre nyomd rá ovatosan a szekrényt. Igy az biztosan ott marad, ahol kell lennie, és majd a gumi sem folyik alá.

Az igy elökészitett modellre öntsd rá a pontosan bekevert masszát - vigyázz a keverésre, mert ha aluladagolod a katalizátort, akkor a massza sosem köt meg, ha tul, akkor nagyon kemény lesz, és nem fogod tudni leválasztani szakadás nélkül. Ügyelj arra, is, hogy a keverés közben ne sok légbuborék kerüljön az anyagba, mert azokat aztán egyenként kell eltávolitani. Inkább lassan, de tovább keverd és nagyon vékony rétegekben öntsd a modellre (elég egy-két mm, hogy a buborékok láthatoak maradjanak. Egy tüvel hajtsd ki öket az anyagbol, és jöhet a következö adag massza.

A massza kb. 4-5 ora alatt köt meg - én a következö napon szoktam kivenni a modellt. Nagyon ovatosan kell dolgozni. A gumi igen pontosan képzi le az eredetit, tehát még a festési vonalak is láthatok, no meg persze az ujlehyomatok. Ezért ajánlatos a modellt beöntés elött rendesen megtisztitani (lemosni) és igy beformázni.

A kész forma kiöntése már nehezebb feladat. Kell hozzá egy un. öntöepoxy, vagy polyeszter. Ezek is két (söt 3) összetevöböl állnak a katalizátorbol meg az esetleges gyorsitobol.
Az egyetlen probléma a térbeli modellnél, hogy hogyan alakitsuk ki az un. magot, azaz az üres teret a szekrényben. Erre is két megoldás van (legalább). Kiöntsük a szekrény belsejét a fennt emlitett modon - (hogy anyagot takaritsunk meg, lehet egy fadarabot helyezni a modell belsejébe, majd a többi teret kiönteni, vagy az oldalakat egyenként öntjük, azaz eldöntjük a formát és beöntünk egy kis mennyiségü epoxyt, ami szépen betakarja az egész oldalt. Ha valahol kifolyik, azt meg kell akadályozni ragaszto szalaggal, stb. Ha megköt az anyag, akkor a következö oldal következik.
Az epoxyt szinezni is lehet finom olajfestékkel (tubusbol), vagy vannak speciális szinezö anyagok is. Ez szebbé teszi egy kissé a felületet - és nem lesz annyira törékeny.

Ha minden oldal megvan, akkor még vizsgáld meg a sarkakat, hogy jol fed-e az anyag, mert nincs annál nagyobb méreg, amikor a kész modellnek egy-két lyukas sarka van.

Utánna ovatosan vedd ki a modellt a formábol, és a szélek megmunkálása után az egész festhetö elöször egy alapfestékkel, majd a hagyományos modell festékekkel.

Sok sikert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanape.blog.hu/api/trackback/id/tr15133064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása