Kanapé Railways

Modellvasút építéshez szükséges dolgokat tárolok itt, ha elvesznének a bookmarkjaim, amikor legközelebb formattálom a firefoxomat.

Friss topikok

  • r.: Emlékbázis Kft-nél szintén. (2008.12.07. 03:57) Vizesmatrica

Linkblog

Vágány ágyazat

2007.08.10. 21:29 Kanapé2

Röviden: higított fehér faragasztót, pipettából csöpögtetve. Elôtte be szokás szórni a pályát mosogatószeres vízzel (azzal a permetezôflakonnal, amivel a feleségek a szobanövények leveleit spriccelik), hogy a ragasztó tapadjon a kövekre.

Problémák:
- Száradás után enyhén fényes lesz. Ezen szvsz csak úgy lehet segíteni, hogy utólag befújod szintelen mattlakkal. Utálatos munka.
- A kô sötétebb lesz, mint ragasztás elôtt. Errôl a napokban hosszú vita volt a német Newsgroupban, mert egyesek azt állították, hogy van olyan csodaszer, ami ezt megakadályozza. De a többségi vélemény az volt, hogy az egyetlen megoldás az, ha világosabb követ szerzel be.
- Vigyázni kell, hogy a sín ne legyen ragasztós. Ha mégis az lett, le kell csiszolni.

Bölcs modellezôk állítólag nem köveznek a váltók mozgó alkatrészeinek környékén és ezzel sok késôbbi bosszúságtól kímélik meg magukat.

Vannak "kövek" amellyek tényleg nagyon megsötétednek (sajnos nincs meg az eredeti csomagolás, igy nem tudom melyik micsoda), de azt hiszem a FALLER kö nagyon szép és világos maradt, a NOCH meg teljesen sötét lett (lehet, hogy pont forditva van, nem tudom.)

A legjobb egy kis mennyiséget venni és kiprobálni.

A ragasztoba lehet szintén egy-két csepp mosogatoszert is tenni, meg higitani is jo, hogy folyékonyabb legyen.

Vigyázni kell az igazi kövekre (Woodland, stb.) mert ezek pora igen árt a modelleknek (nagyon kemény kvarcpor. Ilyenkor szinte elengedhetetlen az egész sinrendszer lakkal beszorni, ráadásul, ha ezt szoropisztollyal teszed (természetesen nagyon finom szerszámrol van szo, mert különben holdtáj az eredmény), akkor még utolagosan is lehet a szintonuson változtatni (enyhe rozsda stb). Persze utánna a sinfejeket tisztitani kell, de nagyon szép lesz a vágány. A festék teljesen megköti a köport meg az ágyazatot is.
Vigyázz a sinek tisztitásánál, smirgli, ROCO gumi, stb. csak alpakka (uj-ezüst, neusilber) sinekre használhato, minden más sint inkább higitoval vagy vastagabb ronggyal (jeans) kell tisztitani, különben lecsiszolog az esetleges védöréteget (nickel, réz stb.).


Tökéletes a higitott MOZAIK FAIPARI SPECIÁL RAGASZTÓ! Kb. addig kell higitanni míg tej szerű lesz. Az ágyzat matt marad és tökéletesn ragaszt utána lehet festeni a síneket és a kersztaljakat matt barna és fekete festék keverékével! Nagyon szép lesz! A parafa azért jó mert csökkenti a mozdonyok általt keltett rezgést! 

Bármilyen papírragasztót használtam eddig (Henkel, Nebuló) amelyiknek szivacsos a teteje (tubusos), mind jó lett, de a legjobb talán a "Nebuló" . Néha-néha szoktam én is porszívózni az asztalt, eddig még bírják a ragasztott részek.

A '80-as évek közepén építettem egy H0-ás asztalt, 2 x (135cm x 255cm) méretűt, ahol zúzottkőként kristályragasztóval lerögzített mákot használtam. Sokan óvtak tőle, hogy megavasodik, megpenészedik, büdös lesz stb. stb. Jelentem, immár túl a 15. éven, nem avasodott meg, nem lett büdös. Sőt nagyon jól néz ki most is (az asztal nem az enyém, de néha megnézem). Lehet, hogy a ragasztó konzerválta, ezt nem tudom, de bevált.
Egyetlen hátránaya, hogy a mákszemek nem rücskösek, hanem gömbölyűek, de ez ebben a kicsinyítésben elmegy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kanape.blog.hu/api/trackback/id/tr40137204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása